Cloud5 ALERT : Agressief Cryptovirus dreigt, wees op uw hoede!

Terug naar nieuws

Beste Klant,

Wij willen U, naar aanleiding van de problemen die een aantal klanten ons hebben gemeld gisteren, waarschuwen voor het rondgaan van een agressief cryptovirus in België.

Samengevat : Een virus, verstopt in de bijlage van een mail, kan al je documenten en foto's onleesbaar maken. Het virus chanteert je om alles opnieuw vrij te geven.

Het virus maakt gebruik van een beveiligingssleutel welke al je bestanden encrypteert. Hierdoor worden alle bestanden op je PC onleesbaar gemaakt. Om de encryptie ongedaan te maken, vragen de oplichters ongeveer 400 euro losgeld. Bovendien heb je hier maar 96 uur de tijd voor. Vooral die teller maakt computergebruikers zenuwachtig.

Doordat het gaat om een zeer sterke encryptie is de beveiligingssleutel nog steeds niet achterhaald. Er wordt daarom ook aangeraden om geen onbekende mails te openen. Ook een regelmatige backup van al je bestanden kan soelaas brengen. Laat je externe harde schijf dan wel niet aan je PC hangen, anders heeft het virus hierop ook vrij spel.

Is alles opgelost wanneer je de som betaalt aan de virusverspreiders? Op het eerste zicht wel, je bestanden zijn opnieuw beschikbaar, maar het virus sluimert nog steeds ergens op je computer. De kans is behoorlijk groot dat je na enkele maanden opnieuw hetzelfde bericht ontvangt. Betalen is dus niet aan de orde.

Vooral de gebruikers van onze Cloud5 virtuele kantoren server dienen uiterst voorzichtig te zijn, een aantal klanten vroegen ons reeds de volledige server backup terug te plaatsen van een paar dagen geleden !

 

 

Traxgo virus response team.