Ecodriving

De principes van ecodriving toegelicht

Onze toepassingen

Ecodriving, de basisprincipes

Ecodriving: een milieubewuste manier van rijdenDe manier van rijden kan in grote mate het verbruik en de uitstoot beïnvloeden. Bij ecodriving houdt u rekening met enkele principes die het brandstofverbruik verminderen en de veiligheid verhogen. Hieronder enkele van deze principes opgelijst.

1. Schakelen

Schakelen is een eerste belangrijk principe bij ecodriving. Probeer altijd te schakelen naar een hogere versnelling bij een toerental dat lager is dan 2500 toeren. Bij nieuwe auto’s is dit vaak gemakkelijk omdat dit aangegeven wordt.

2. Anticiperen

Anticiperen is belangrijk. Als u een obstakel nadert, laat het gaspedaal dan los. Laat de auto uitbollen in dezelfde versnelling en schakel pas als u opnieuw wilt versnellen. Op die manier is er geen verbruik omdat de wielen de motor draaiende houden.

3. Snelheid

Ten eerste beperkt een gelijkmatige snelheid het verbruik. Daarnaast zorgt ook 10 tot 15 km/u trager rijden voor een verlaging in het verbruik.

4. Gewicht

Hoe meer gewicht u meesleurt, hoe meer u verbruikt. Laat dus geen onnodig materiaal achter in de wagen. Dit is een eenvoudig principe van ecodriving.

5. Impact luchtweerstand bij ecodriving

Een fietsrek, bagagerek of andere zaken verminderen de aerodynamische weerstand van uw wagen. Het is bijvoorbeeld verstandiger om de fietsenhouder achteraan de auto te monteren in plaats van boven op het dak. Ook openstaande ramen verminderen de aerodynamica en verhogen het verbruik.

6. De bandenspanning controleren

Een autoband verliest maandelijkse ongeveer 0,15 bar. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger verbruik maar ook voor minder grip. Het kan dus ook gevaarlijk zijn als u de spanning niet regelmatig controleert.

7. De moter uitzetten bij korte stops

Vanaf dat u 30 seconden stilstaat is het beter om de motor uit te zetten. Dus als u voor een rood licht staat, een spoorwegovergang of u staat iemand op te wachten, dan weet u wat gedaan.

8. Het energieverbruik beperken

Een motor enkele minuten laten opwarmen voor het vertrek is niet nodig. Hij warmt het best op door er onmiddellijk maar rustig mee te rijden. Gebruik verder ook alleen maar verwarming, airco enzovoort als het echt nodig is. Want deze doen het energieverbruik sterk toenemen.

Als u al deze principes van ecodriving in uw achterhoofd houdt, dan kan u uw verbruik al voor een groot stuk beperken en uw veiligheid verhogen. Daarnaast kan Traxgo u verschillende monitoring oplossingen bieden, zoals kilometer- en/of ritregistratie, een bandenspanningscontrolesysteem, ...

Ontdek onze oplossingen