Sigfox in België

Ontdek de voor- en nadelen van Sigfox

Onze toepassingen

Uitrol Sigfox in België

In 2015 begon Engie met de uitrol van een Low Power Wide Area Network (LPWAN) op basis van de technologie van Sigfox. Ze konden rekenen op hulp van Telenet en maakten zo ook gebruik van diens infrastructuur. Het netwerk van Sigfox in België wordt uitgebaat door dochterbedrijf Engie M2M en is bedoeld voor het internet of things. Bij Engie zelf denken ze dan onder meer aan slimme water- en energiemeters of track & trace oplossingen.

Voor- en nadeel Sigfox

Sigfox | Sigfox netwerk in België | Traxgo

Wat is nu het grote voordeel ten opzichte van klassieke mobile netwerken? Het energieverbruik om data te verzenden ligt namelijk veel lager dan bij toestellen met een simkaart. Op die manier kunnen toestellen soms tot tien jaar lang data verzenden zonder dat de batterij moet opgeladen of vervangen worden. Dit voordeel brengt zoals eerder gezegd wel een nadeel met zich mee. Zware data-toepassingen zoals het verzenden van foto’s of chatconversaties zijn niet mogelijk.

Het andere voordeel is de reikwijdte. Engie en Sigfox konden met enkele honderden stations heel België verbinden. Indien de zender en ontvanger in elkaars gezichtsveld liggen, dan is het de maximale afstond ongeveer 130 kilometer. Verder maken ze ook gebruik van de licentievrije frequentie van 869Mhz om de communicatie te laten verlopen.

Iedereen die dat wenst, kan gebruik maken van de netwerken van Sigfox. Vanaf het moment dat u het voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, betaalt u wel een paar euro’s per sensor per jaar.

Meer informatie? Contacteer ons

 

Ontdek nog meer over deze IoT technologie: