Ecodriving

Tips voor het defensief en anticiperend rijden

Onze toepassingen

Ecodriving

Ecodriving tips voor zuinig en defensief rijden | TraxgoOndanks alle inspanningen zijn er vandaag helaas nog geen wagens op de markt die 100% groen zijn. Met ecodriving principes kunnen we echter wel zelf ons steentje bijdragen en onze ecologische voetafdruk kleiner maken. Naast het groene karakter is ecodriving ook gunstig voor uw portemonnee. We geven graag 5 tips mee die uw brandstofverbruik kunnen verlagen.

1. Matig uw snelheid

Uw snelheid is evenredig met het aantal schadelijke stoffen die uw auto uitstoot. Stel dat u 10 km trager zou rijden op een traject van 100 km, dan bespaart u 1 liter brandstof. 110 km per uur in plaats van 120 rijden, zal uw reistijd bovendien maar met 4 minuten verlengen.

2. Anticipeer

Door met een constante snelheid te rijden en niet constant af te remmen of op te trekken, bespaart u 40% meer brandstof in de stad. Bovendien beperkt u zo uw schadelijke uitstoot. Wees alert en hou alle weggebruikers en verkeerslichten in het oog. Rem zoveel mogelijk op de motor of nog beter: laat uw auto uitbollen.

3. Schakel op tijd

Verminder u uw motorsnelheid, dan vermindert uw verbruik. Op tijd schakelen is dus de boodschap. Het optimale toerental voor een dieselwagen is 2000 toeren, voor een benzine zijn dat er 2500. In vijfde versnelling rijden in geen schande!

4. Onderhoud uw voertuig

Ervoor zorgen dat uw wagen goed onderhouden is, is ook een vorm van ecodriving. Als uw lucht- en oliefilters goed functioneren, kan dat ervoor zorgen dat u minder brandstof verbruikt. Ook een maandelijkse check van de bandenspanning is zeker aan te raden. Zo gaan uw banden veel langer mee. Naast het positieve effect op het milieu, is het opnieuw gunstig voor uw veiligheid en portemonnee.

5. Vermijd energieverkwisting

  • U staat langer dan 10 seconden stil? Zet dan best uw motor even uit. Bij het wachten aan een brug of overweg, legt u dus best uw motor even uit.
  • U vindt rijden met open vensters misschien aangenaam, maar u zult ook heel wat meer brandstof verbruiken. Hou ze dus best dicht.
  • Ook achterruitverwarming en airconditioning vreten energie. Niet nodig? Gebruik ze dan niet.
  • Rijd niet onnodig rond met een overvolle koffer. Extra gewicht zorgt voor extra brandstofverbruik.

Kort samengevat? Ecodriving is makkelijker dan u denkt.

Meer informatie? Contacteer ons