Werfmelding
Wanneer u werken in onroerende staat uitvoert, moet u die altijd melden aan de RSZ. Dat heet de werfmelding. Het kan bij die melding even goed gaan om werken die daaraan gelijkgesteld zijn. Daartoe dus behoren niet enkel de bouwwerkzaamheden op zich, maar ook de nodige onderhouds- of schoonmaakwerken.
Tijdstip van de melding op de werf
De werfmelding moet u telkens doorgeven vóór de feitelijke aanvang van de werken. De verantwoordelijke voor het doorgeven van de werfmelding is de aannemer op wie de opdrachtgever een beroep doet. Ook alle onderaannemers die hij eventueel in dienst heeft, moeten deel uitmaken van de werfmelding. Zelf moeten die onderaannemers niets doen, tenzij zij op hun beurt ook nog eens onderaannemers in dienst nemen voor de werken. Dat moeten zij voorafgaand aan de werken op schriftelijke wijze doorgeven aan de hoofdaannemer.
Vrijstelling van werfmelding
Werken in onroerende staat waarvan het totaalbedrag minder dan 30 000 euro excl. BTW bedraagt en waarbij géén beroep gedaan wordt op onderaannemers, moet u niet melden. Bij werken waarbij het totale bedrag onder 5 000 euro excl. BTW ligt en er maximaal één onderaannemer is, zijn ook niet onderhevig aan de werfmelding.
Doet de hoofdaannemer pas in een latere fase van de werken een beroep op onderaannemers? Dan maken zij aanvankelijk geen deel uit van de melding. Hij moet hen wel toevoegen aan de werfmelding op het moment dat zij ingezet worden bij de werken.
Werfmelding vergeten?
De hoofdaannemer moet de werfmelding elektronisch doorgeven via de website van de RSZ. Indien hij dat niet voor de start van de werken doet, zal hij een som van 5 % van het totaalbedrag van de werken excl. BTW moeten betalen. Indien een onderaannemer niet meldt dat hij andere onderaannemers inschakelt, moet hij een som betalen van 5 % van het totaalbedrag excl. BTW van de werken die deze onderaannemers moeten uitvoeren.
Vergeet dus zeker uw werken niet te melden aan de RSZ! Naast de melding zelf is het ook belangrijk om de aanwezigheden te registreren voor CheckInAtWork.
Bespaar tijd én geld met Traxgo
Hoe werkt een werfmelding bij onze automatische aanwezigheidsregistratie? Via het track-and-trace systeem in uw voertuigen of via een mobiele prikklok ter plaatse melden werknemers zich aan. Alle gegevens worden naar het centrale platform verstuurd, verwerkt en volautomatisch doorgestuurd naar Checkinatwork.
Meer informatie? Contacteer ons
Lees ook: